Wednesday 26 June 2013

Spaghetti puttanesca, easy and tasty - Spaguetti a la puttanesca, facil y sabrosa.

Spaghetti Puttanesca - Spaguetti a la putanesca

I learned that courage was not the absence of fear, but the triumph over it. The brave man is not he who does not feel afraid, but he who conquers that fear.

Nelson Mandela


Nelson Mandela is very old and frail now. It is a shame that great people has to leave this world. How proud should all South Africans be, to have had such a great personality that loved this country so much. Such people live a mark for all to see, a legacy. He is a good example that you can take what you were given (your colour, your race, your place of birth, your gender, the period of history in which you were born, your parents, your environment) and conciously choose the path of greatness. He did not become a victim of his circumstances, life gave him many lemons, and what a fantastic lemonade he made with them!
In his honour, this recipe, that is bold, rustic, full of soul, simple, full of flavour.

This quick supper dish should be salty, piquant and hot. The saltiness comes from anchovies and olives; the piquancy from the tomatoes and the effect of the capers; the heat from dried chilli flakes. Spaghetti puttanesca is not a genteel dish – it should in fact be a little coarse and the flavours should explode in the mouth. It is the best of all standby dishes, ready in minutes and made from ingredients you probably have.

THE RECIPE

Serves 4
2 cloves garlic
½ tsp dried chilli flakes
8 anchovy fillets
4 tbsp olive oil
800g chopped tomatoes
500g dried pasta
100g black olives
1 tbsp capers
Warm 2 thinly sliced cloves of garlic, half a tsp of dried chilli flakes and 8 chopped anchovy fillets in a frying pan with 4 tbsp of olive oil. Stir as it cooks for a couple of minutes until the anchovies start to disintegrate. Turn up the heat and add 800g chopped tomatoes. Leave to cook for 20 minutes or so. Cook 500g of pasta in deep, furiously boiling, generously salted water for about 9 minutes (check the packet). When the sauce is ready, stir in 100g of black olives and 1 tbsp of capers, then toss with the lightly drained pasta.

THE TRICK

Don't be timid: this is a big, gutsy sauce and demands boldness in the cook. Yes, it's a little sharp and hot and salty, and that is exactly how it should be. The best anchovies to use are the salt-packed variety, rinsed and patted dry. The bottled version is a little too mild, though it will, of course, do. You can use canned tomatoes – most Italians do. Go for Napolina. No Parmesan is necessary. It would be an overdose of salty notes.

THE TWIST

The best versions stick to this recipe, but there is a twist that involves including pieces of tuna dropped into the pan after the anchovies have started to break up.

(http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/jun/20/nigel-slater-classic-recipe-spaghetti-alla-puttanesca).

Aprendí que el coraje no es la ausencia de miedo sino el triunfo sobre el miedo. El hombre valiente no es aquel que no tiene miedo, sino el que lo conquista.

Nelson Mandela


Nelson Mandela esta viejito y fragil. Es una pena que gente de tanta grandeza espiritual tenga que dejar este mundo. ¡Qué orgullosos deben estar los sudafricanos, de haber tenido a tamaña personalidad que tanto amó a este país! Gente como él deja una marca, un legado para todos. Es un buen ejemplo que uno puede tomar lo que la vida nos da (color, raza, genero, lugar de nacimiento, periodo histórico, padres, ambiente) y concientemente elegir el camino de grandeza. El no fue una víctima de sus circumstancias, la vida le arrojó muchos limones y el los convirtió en una magnífica y deliciosa limonada! En su honor, esta receta, que es atrevida, rústica, llena de pasión, simple, sabrosa.

Este facil y rapido de preparar plato debe ser salado, punzante y picante. Lo salado viene de las anchoas y las aceitunas, lo punzante de los tomates mezclados con las alcaparras y lo picante de las hojuelas secas de aji. Este no es un plato suave, de hecho debe ser un poco rustico y debe producir una explosión de sabores en la boca. Es fácil de hacer, rápido y con ingredientes que probablemente ya tenemos.

LA RECETA

Sirve 4
2 dientes de ajo
1/2 cucharita de hojuelas secas de ají
8 filetes de anchoa (en lata)
4 cucharadas de aceite de oliva
800 gr. tomate picado
500 gr. pasta seca
100 gr. aceitunas negras (si son sin semilla mejor)
1 cucharada de alcaparras
Calentar los dientes de ajo (cortados en finas rodajitas), las hojuelas de ají y las anchoas en una sarten con 4 cucharadas de aceite de oliva. Revolver mientras se cocina por unos minutos y dejar hasta que las anchoas empiecen a desintegrarse. Aumente el fuego y agregue los tomates picados. Deje cocinar por 20 minutos. Cocine la pasta en agua salada hirviendo furiosamente por cerca de 9 minutos (siga instrucciones del paquete). Cuando la salsa está lista, agregue las aceitunas y las alcaparras, luego mezcle todo con la pasta.

EL TRUCO

No sea tímido: esta es una salsa abundante, atrevida, que requiere audacia al cocinar. Si, es un poquito fuerte, picante y salada, pero es exactamente como debe ser. Las mejores anchoas son las que estan empaquetadas en sal, enjuagadas y secadas (con papel de cocina). La version embotellada es un poco suave, pero de todas maneras sirve. Los tomates pueden ser enlatados. No es necesario queso rallado o parmesano (seria ya exageradamente salado).

VARIACION

Las mejores versiones son parecidas a esta receta, pero se puede variar incluyendo pedazos de atun luego que las anchoas empiezan a quebrarse.
(http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/jun/20/nigel-slater-classic-recipe-spaghetti-alla-puttanesca)

No comments:

Post a Comment